Kritériá k přijímání dětí do mateřské školy Pozlovice na školní rok 2016/2017

Kritéria pro přijímání   dětí k předškolnímu vzdělávání v Mateřské škole Pozlovice pro školní rok 2016/2017

  

Ředitelka Mateřské školy Pozlovice, Hlavní 36, příspěvková organizace stanovila následující   kritéria, podle nichž bude postupovat při rozhodování na základě ustanovení § 165 odst. 2 písm. b) zákona č.561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání v mateřské škole v případě, kdy počet žádostí o přijetí k předškolnímu vzdělávání v daném roce překročí stanovenou kapacitu maximálního počtu dětí pro mateřskou školu.

 

  1. Dítě bude v daném školním roce navštěvovat mateřskou školu poslední rok před zahájením povinné školní docházky               ( narozeno od 1.9.2010 do 31.8.2011) nebo děti starší ( odklad povinné školní docházky).

2. Věk dítěte – datum narození dítěte

 

K předškolnímu vzdělávání je přijato tolik dětí, kolik umožňuje vyhláška MŠMT a podmínky školy na daný školní rok: 

  • Dle § 34, odst. 4, zákona č. 561/2004 Sb., (školský zákon) ve znění pozdějších předpisů se k předškolnímu vzdělávání přednostně přijímají děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky.
  • Do mateřské školy jsou přijímány děti, které se podrobily stanovenému pravidelnému očkování (dle § 50 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů).
  • Podmínkou přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání je i schopnost dodržovat základní hygienické návyky (použití toalety, stolování,oblékání, slovní komunikace apod.).
  • Rovněž se přednostně přijímají dětí s trvalým bydlištěm v Pozlovicích, Řetechově, Podhradí a  v Luhačovicích.
  • Docházka dítěte přijatého k předškolnímu vzdělávání se sleduje pouze do 2 let věku dítěte. U dětí starších dvou let se docházka nesleduje, lze je umístit do předškolního zařízení bez časového omezení (dle zákona č. 117/1995 Sb. o státní sociální podpoře ve znění pozdějších předpisů).
  • Pokud je přijato dítě mladší 3. let, musí být schopno plnit požadavky, jež jsou na ně kladeny školním vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání, a je přijímáno k předškolnímu vzdělávání na zkušební dobu, která nesmí přesáhnout 3 měsíce.
  • Ředitelka školy může rozhodnout o přijetí dítěte s postižením. V těchto případech mu stanoví zkušební pobyt v mateřské škole, který nesmí přesáhnout dobu 3 měsíců. K žádosti o přijetí dítěte s postižením je nutné doložit doporučení odborného lékaře a Speciálního pedagogického centra o vhodnosti umístit toto dítě do mateřské školy

 

 

Tato kritériá nabývají platnost dnem 3.1.2016

 

 

V Pozlovicích 3.1.2016                                                                                                                          Daniela Linhartová

ředitelka mateřské školy